Návrhu kuchyně byste měli věnovat dostatek času, bude vám totiž sloužit několik dalších let. Řídit se tedy pouze tím, jaká barva je tento rok trendy, zrovna nelze. V dnešní době najdeme nespočet inspirací a doporučení, ovšem ne všechna musí vyhovovat každému. Pokud chcete kuchyň opravdu na míru dle vašich představ, vydejte se za profesionálním návrhářem.

Na co se doma připravit? Než vyrazíte na průzkum a oslovíte designera, zkuste se zamyslet minimálně nad následujícími třemi body:

1. V jakém prostoru vám bude kuchyně sloužit?

Bude v samostatném odděleném prostoru, nebo bude propojena se zbytkem obytné plochy?

2. Jaká je vaše představa o vzhledu kuchyně?

Představujete si modrou, bílou, lesklou, nebo matnou…? Pokud jste si doma pracně uložili obrázky kuchyní, které vás něčím zaujaly, vezměte si je klidně s sebou na schůzku s odborníkem.

3. S jakým rozpočtem bude moci návrhář pracovat?

S jakým rozpočtem bude moci návrhář pracovat? Dle daného rozpočtu vám odborník bude moci poradit nejvhodnější uspořádánía vybavení kuchyněa také s výběrem materiálů a doplňků. Zvažte také, zzda se jedná o kuchyň, kterou bude používat přímo vaše rodina, nebo jde o prostor určený k pronájmu.

Jednejte včas a uspořádejte kuchyni podle svých představ

Pokud rekonstruujete stávající byt, popřemýšlejte, zda vám současné uspořádání kuchyně opravdu vyhovuje a zvažte předělání přívodů pro vodu a elektřinu tak, abyste získali lepší pracovní prostor a pohodlí. Ideální je kuchyni přizpůsobit vám a vašim požadavkům a ne současnému rozmístění zásuvek a odpadů. Velkou výhodou je, pokud má designer možnost prostor probudoucí kuchyni vidět osobně, nebo alespoň na fotkách. Pokud teprve začínáte stavět, postačí plány bytu či domu.

Co je malé, to je hezké?

Důležité je hned na začátku zvážit velikost kuchyně s ohledem na celkovou rozlohu vašeho obydlí. V potaz je třeba vzít i množství potřebného úložného místa a počet osob, které budou kuchyni používat. Mnohdy se návrháři kuchyňských studií setkávají s lidmi, kteří chtějí velkou kuchyni, ve které ani nebudou vařit. v dnešní době je často prostor kuchyně propojený s jídelní a obývací částí. Proto je důležité si uvědomit, že musí zůstat místo také pro jídelní stůl a sedačku. Uspořádání plochy. A teď to přijde… Kde bude dřez, kde bude varná deska a kolik potřebuji úložného prostoru na hrnce a vařečky? Než se finálně rozhodnete, v jakém bude kuchyně dekoru, zaměřte se na její uspořádání. Jako bod číslo jedna vezměte v úvahu pracovní plochu. Krájení, válení těsta, obalování řízků a chystání svačin bude probíhat právě tady. Tato hlavní plocha je mezi dřezem a varnou deskou. Optimální prostor je minimálně 80 cm.